Framgångsfaktorer vid införande av insamlingssystem för källsorterat matavfall är främst av ”mjuk” karaktär. Det är planering, tillräckliga personella resurser, information samt uppföljning och kontroll som lyfts av de kommuner som deltagit i studien. Faktorer som egentligen inte är kopplade till ett specifikt insamlingssystem. En slutsats som kan dras av detta är att hur man arbetar med systemet, både vid införandet och under drift, är viktigare än vilket insamlingssystem som väljs. Olika insamlingssystem har sina för- och nackdelar, det viktigaste är att systemen är väl anpassade till aktuell kommun.
I många kommuner diskuteras att införa ett källsorteringssystem för matavfallsinsamling. Det är mycket som ska planeras när ett sådant system ska införas. Men även i kommuner som redan har en separat insamling av matavfall finns det ofta utvecklingspotential.
Det behövs därför ett hjälpmedel som kan underlätta inför beslut och för att snabbt skaffa sig en överblick av vad det innebär med insamling av källsorterat matavfall. Erfarenheter från andra kommuner som redan infört system för separat insamling av matavfall behöver spridas.
Denna rapport innehåller en beskrivning av möjliga insamlingssystem med tekniska beskrivningar, lämpliga insamlingsfordon, vanliga tömningsintervall, merkostnad för kärl och information med mera. Den innehåller också en guide som ska ge tips om vad kommunen bör tänka på om ett system för insamling av matavfall ska införas. Guiden finns också utgiven separat i Avfall Sveriges publiceringsserie för guider.
Denna rapport är utvien av både Avfall Sverige och Waste refinery.