Projektet har byggt vidare på erfarenheter från de två tidigare projekten som ingått i E2B2-program-met, projekten 40636–1 och 40636–2 som handlade om lufttäthet i klimatskalet.
I det här projektet har skiktet som finns utanför isoleringen, det så kallade regn- och vindskyddet studerats. Om detta skikt inte fungerar och isoleringsmaterialet blir vått eller att vinden tillåts blåsa igenom isoleringsmaterialet förlorar det sin isolerande förmåga, med högre energianvändning som en av följderna. Avsikten har varit att vidareutveckla provningsmetoden som togs fram i de tidigare pro-jekten. Nu har även skiktens regn- och vindtäthet undersökts. Provningsmetoden har fungerat bra vid pilotprovningarna. Man kan se en förändring av lufttätheten vid mätningar före respektive efter värmebehandlingen. Vi noterar att alla de tre provande regn- och vindskyddssystemen är mycket lufttäta. Det borgar för en god energihushållning.
Värmebehandlingen har gett varierande resultat. En del mätningar visar ett ökat läckage efter vär-mebehandlingen medan andra mätningar visar på minskat luftläckage efter värmebehandlingen.
Alla de undersökta regn- och vindskyddssystemen uppvisar en högst varierande grad av läckage vid regnbelastning under samtidigt pulserande vindbelastning (slagregn). Det faktum att regn- och vind-skyddssystemen inte är helt vattentäta är problematiskt då det är en av förutsättningarna för att byggnader långsiktigt ska kunna ha en låg energianvändning. Det kan också vara ett problem då regn- och vindskyddssystemen ibland används i stället för ett separat väderskydd på en byggarbets-plats.
Energimyndighetens projektnummer: 46796-1