Dagens standard för prefabricerade fjärrvärmerör SS-EN253 innehåller olika testmetoder och krav där ett av de viktigaste är kravet på livslängd på minst 30 år vid en kontinuerlig driftstemperatur på 120 °C. Bestämningen av tekniska livslängden är baserad på mätningar av förändringar i skjuvhållfastheten efter accelererad termisk åldring. Den beräknade livslängden för ett fjärrvärmerör är baserad på extrapolering med hjälp av Arrhenius ekvation. Det finns en stor enighet kring uppfattningen att Arrhenius modellen inte ger en god överensstämmelse med de observerade åldringsdata och att det följaktligen saknas tillförlitliga metoder för livslängdsbestämning av fjärrvärmerör. Trots många forskningsrapporter finns det fortfarande skilda teorier om hur snabbt PUR-isoleringar bryts ner och vilka nedbrytningsmekanismer som dominerar. Syftet med det här projektet är att kartlägga de komplicerade sambanden och förstå vilka nedbrytningsprocesser som dominerar under olika betingelser och utifrån denna kunskap utveckla tillförlitliga metoder för livslängdsprediktering.
Allt testmaterial utgjordes i denna studie av polyuretan (PUR) cellplastisolering som togs ut från nytillverkade fjärrvärmerör. Accelererad åldring genomfördes i luft och i kväveatmosfär vid 150 °C för upp till 8 veckor. Det visade sig att exponering i kväveatmosfär inte orsakar någon mätbar förändring av egenskaper. En motsvarande åldring i luft orsakar däremot stora förändringar i både dimensioner, viktförlust och färg. IR (infraröd) analys kunde också bekräfta att materialet bryts ner genom termo-oxidativa processer. Termo-oxidativ nedbrytning syns också i analyser av cellgassammansättningen. Materialet efter åldring i luft innehåller betydligt mindre halt cyklopentan samtidigt som fyra nya flyktiga ämnen kunde detekteras. Trots alla indikationer på materialets termo-oxidativa nedbrytning har böjhållfastheten inte förändrats hos materialet. Detta måste utredas vidare för att kunna förklara mekanismer bakom resultatet.
Förutom beständighetsstudier av PUR materialet genomfördes långtidsåldring av fjärrvärmerör vid olika temperaturer. Resultaten av skjuvhållfasthet mätningar indikerar att det åtminstone finns tre olika faser i nedbrytningsprocessen. Initialt sjunker hållfastheten troligen på grund av fysikaliska effekter orsakade av de höga temperaturerna. Därefter ökar skjuvhållfastheten troligen beroende på sidoreaktioner och fortsatt tvärbindning. Det tredje steget är en termo-oxidativ nedbrytning som såsmåningom leder till förlust av vidhäftningen. Även värmeledningsförmågan ökar betydligt som ett resultat av nedbrytningsprocesser. Det finns behov av ytterligare forskning för att kunna föreslå en ny modell för livslängdsberäkningar baserade på experimentella resultat.