Som en del i projektet Hållbara och Integrerade urbana TransportSystem (HITS2) har kunskap utvecklats om godstransporter i en urban miljö. Specifikt gäller detta en analys av godsflöden i ett specifikt område i centrala Stockholm, som genomförts i nära samarbete med fastighetsägare och deras logistikaktörer. Analysen syftar till att beskriva områdets karakteristik, samt att genom framtagning av nyckeltal öka kunskapen kring godstransporter. Bakgrunden till behovet att förstå ett områdes karaktäristik grundar sig i att områden ser olika ut, t.ex. mellan tät blandstad, ett köpcentrum, område med externhandel samt ett renodlat bostadsområde. Olika verksamheter genererar olika efterfrågan på transporter vilka i sin tur genererar trafik som kan ha oönskade effekter, t.ex. utsläpp, buller och trängsel. Ökad kunskap om godsflödeskaraktäristik kan därmed bidra i utveckling av modeller som kan indikera trafikmängd, vilket exempelvis kan användas för att utvärdera samhällsekonomiska kostnader för transporter eller utvärderingar av potential för samlastning.
Data har samlats in från fyra logistikaktörer och femton kontor i ett område norr om Hamngatan i centrala Stockholm. Området karaktäriseras av att majoriteten av verksamheterna är kontor (80%), utöver detta finns även handel, restauranger och kaféer.
Insamlade data kommer från logistikaktörernas system, manuell loggning samt mätningar utförda av logistikaktörerna. Den har analyserats med avseende på kollityper, mottagartyper, transportörstyper, fordonstyper och drivmedel.
Hyresgästerna i området är främst butiker, restauranger och kontor. Det finns också tjänsteföretag t. ex. frisör och viss annan verksamhet, såsom banker. Baserat på insamlade data från tre godsmottagningar levereras kollin framför allt till butiker (38%), kontor (34%) och restauranger (21%). Paket är den klart dominerande kollityp som levereras i området i antal (ca 80%). Omräknat till volym är däremot pall och rullbur dominerade (ca 80%). Rullbur är vanligare för leveranser till restauranger, ca 50% av kollin. En stor andel av leveranser utförs av nätverkstransportörer, och partihandelsaktörer (64% av transporterade kolli) vilka redan i nuläget samlastas med andra mottagare och därmed har mindre potential för att minska godstrafik genom samlastning.
Befintliga modeller om trafik och transportmängd bygger på verksamheters storlek i ett visst område För att bidra till utvecklingen av sådana modeller samt att karaktärisera det undersökta området har nyckeltal tagits fram som visar områdets karaktäristik i termer av verksamheters yta. Nyckeltal är även framtagna som visar antal kolli per sändning respektive leveranstillfälle. Det är generellt få kollin per såväl sändning som leveranstillfälle till hyresgäst. Siffrorna visar att det är flest kolli per sändning till butiker medan det är ett lägre antal för kontor och restaurang.
Det har funnits flera utmaningar som begränsar resultaten kring godsflödeskaraktäristik i det specifika området. Det har varit svårt att få tillgång till data per hyresgäst och därför har flera datakällor används med lite olika innehåll. Dock finns inte mycket liknande data publikt tillgängligt och därmed ger resultaten värdefulla insikter om godstransporter i en urban miljö.
RISE Research Institutes of Sweden , 2024. , p. 33
urban logistics, goods flow characteristics, freight flows, sustainable urban freight, supply chain