Open this publication in new window or tab >> Show others...
2025 (Swedish) Report (Other academic)
Abstract [sv] Denna rapport är resultatet av arbetspaket 2: Omvärldsanalys och prioriteringar inom projektet HCT City: Fallstudie massgods i städer, finansierats av Vinnova. Arbetet har utförts mellan 2021 och 2024. Syftet med hela projektet har varit att undersöka potentialen för High Capacity Transport (HCT) i urban miljö, med särskilt fokus på masstransporter av schaktmassor. Bygg- och anläggningstransporter står för cirka 20 % av Sveriges totala transportarbete och 50 % av transportarbetet i städer (viktmässigt). Trots detta har området tidigare varit under utforskat.
Projektet fokuserar på fyra huvudområden: infrastruktur, fordon, tillträdeskontroll inklusive samlat regelverk och tillsyn samt digitalisering och koordinering av byggprocessen.
Omvärldsanalysen omfattar internationella erfarenheter, särskilt från Finland, Danmark, Australien och Sydafrika. Finland har varit föregångare med införandet av 76-tons fordon och uppnått betydande minskningar i CO₂-utsläpp och transportarbete. I Sverige tillåts nu längre fordonskombinationer på upp till 34,5 meter och 74 ton (BK4), vilket ger möjligheter till effektivare transporter, dock med varierande tillgång till sådant vägnät i kommunerna. Rapporten ger också en nulägesbeskrivning av nuläget i Sverige avseende HCT för masstransporter.
En viktig del av omvärldsanalysen är en intervjustudie från Finland som undersöker införandet av HCT med fokus på masstransporter i städer. Intervjustudien undersöker hur man löst regelverk och tillgänglighet, fordon och infrastruktur i Finland samt erfarenheter från detta. Dessutom beskrivs pågående automatisering och digitalisering av massahantering i Helsingfors med hjälp av flera digitala verktyg och plattformar. Även digitalisering av transportdokument håller på att implementeras (2022)
Trafikarbetet har minskat samtidigt som att transportarbete ökat i Finland tack vare regelförändring och implementering av HCT-koncept under perioden 2014-2021 i takt med att fordonsparken successivt blir effektivare visar statistik.
Syftet med omvärldsanalysen var dels att lära av andra goda exempel, dels att få hjälp med prioriteringar inom projektet och fallstudierna kring viktiga frågor att utreda inom projektet. Arbetet har varit iterativt och lärdomar från detta arbetspaket har successivt tagits tillvara i arbetet i de olika arbetspaketen i projektet.
Sammanfattningsvis visar omvärldsstudien att HCT i urban miljö kan leda till betydande miljövinster, ökad transporteffektivitet och förbättrad trafiksäkerhet, förutsatt att infrastrukturella och regelmässiga hinder hanteras. Rapporten identifierar behovet av ett sammanhållet vägnät med samordnade regler över kommun- och regiongränser för att möjliggöra bredare implementering av HCT i städer.
Utmaningar kvarstår i form av varierande bärighetsklassning, olika kommunala prioriteringar samt behov av fortsatt forskning och
Place, publisher, year, edition, pages
RISE Research Institutes of Sweden, 2025. p. 45
Series
RISE Rapport ; 2025:20
Keywords High capacity transport, Environmental impact of logistics, Urban logistics, Sustainable transport, Intelligent Access and Geofencing
National Category
Transport Systems and Logistics
Identifiers urn:nbn:se:ri:diva-77984 (URN) 978-91-90036-02-0 (ISBN)
Note Rapporten är framtagen med ekonomiskt bidrag från Vinnova FFI.
2025-02-262025-02-262025-02-27 Bibliographically approved